När jag bodde i New York för länge sedan fick jag höra om Hoppin´ John,
en rätt som äts en gång om året i den varma södern och vars mening är
höljd i många myter.
Ingen vågade vara utan denna rätt på nyårsbordet och när jag senare bodde i Kalifornien fick jag en av de förklaringar till rättens existens jag fått. Under tiden då fransmän, spanjorer och engelsmän reste över till "Det Nya Landet" tog de som bekant med sig många människor från Afrika som slavar.
Förenklat uttryckt uppstod snart Creole -en blandning av kultur, kök, språk, tradition, religion, mystik och mycket mer..
Även om traditionen att äta bönor vid det nya året går tillbaka till medeltiden var detta en del av Den nya världen.
Hoppin´ John skulle ge den som äter rätten ett år av lycka och framgång, trygghet och kärlek. Inte dåligt för en liten svart -vit böna att klara av!
Mixen av kulturer, med sina mattraditioner som kulturbärare blev en rätt fylld med mening för många människor.
Bönorna representerar mynt och folk.
Man var alltid tvungen att lämna tre på tallriken; dessa var mamma, pappa, barn.
Grönt skulle vara med i formen av paprika, grönkål, senapskål eller någon annan grön bladgrönsak. Dessa representerade pengar (grönt) och marken man brukade som skulle fortsätta föda folket.
Ibland åt man cornbread till som med sin gula färg skulle representera guld och solens strålar.
Det är en liten ödmjuk rätt som är enkel och smaskens!
Här är receptet:
Hoppin´ John
400 gr svart -ögda bönor
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
(om du vill, 3 tomater eller en tetra fina krossade tomater)
1-2 serrano chili
1 grön paprika
1-2 stjälkar selleri
1-3 grönkålsstånd eller annan grön bladgrönsak
bra buljong
bra buljong
några rejäla nypor timjan, spiskummin, nymald svartpeppar, salt, lite nymald muskot, rökt paprikapulver och oregano.
Gör så här
Gör så här
Koka blötlagda (gärna groddade) bönor i bra buljong eller saltat vatten. Det tar ungefär 30 min beroende på hur färska bönorna är. Koka gärna bönorna lite mer al dente eftersom de ska i en kokande gryta efteråt.
Fräs allt grönt med kryddor i någon bra olja som klarar lite högre grader utan att förändras.
Fräs allt grönt med kryddor i någon bra olja som klarar lite högre grader utan att förändras.
I med de kokta bönorna, låt få ett bra uppkok och låt dra i en kvart.
Minst.
Minst.
Ät och hoppas att det fungerar!
Groddade bönor blir lite gröna |
kokade blir de brunare |
lök, selleri och grön paprika |
blanda fräst grönt med bönor och låt sjuda tills det gifter sig |
Hoppin´ John!:) |
Dagen efter, det vill säga på nyårsdagen heter resterna, som man ska äta (det är ju godare då!)
Skippin´ Jenny.
Det ska symbolisera den tacksamhet för allt det goda som kommer och genom att äta resterna visar man på att man kommer att vara sparsam och noga med allt som kommer till en. Att vi ska visa lika mycket kärlek ut som vi får givet.
Viktig tanke.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar